Paperikirjamessut

Käväisin eilen Helsingin Kirjamessuilla muutaman vuoden tauon jälkeen. Lähes välittömästi huomasin, että jokin oli muuttunut sitten viime käynnin. Halli oli pullollaan houkuttelevia kirjasisältöjä, mutta olomuodossa, jota en halua enää ostaa, kantaa, säilöä tai lukea: paperikirjoja. Vaikka ilmapiiri olikin korkealentoinen ja kultturelli, niin ostamisen esteet laskivat innostusta.

Paperikirjamessut
Kirjamessut ovat paperin juhlaa!

Luen nykyään kirjoja ja lehtiä paljon useammin iPadilla kuin paperilla (ja ennen iPadia luin Sonyn e-kirjanlukijalla, mutta iPad on kätevämpi, monikäyttöisempi ja siinä on värit). Sen sijaan paperikirjoja ostan mahdollisimman harvoin, koska kirjahyllyissä ei ole tilaa ja niiden ostaminen on hankalampaa kuin digitaalisen kirjan ostaminen, joka onnistuu milloin ja mistä vaan vaikkapa Amazonista tai Elisan kirjakaupasta. Toki jos jokin kiinnostava kirja on saatavilla vain paperilla, niin silloin sen saatan hankkia, koska vaihtoehtoa ei ole.

Minun kannaltani Kirjamessut eivät tänä vuonna olleet yhtä kiinnostavat kuin aiemmin, koska sähköistä ostettavaa ei ollut. Vähän samanlainen olo kuin jos kävelisi karkkikaupassa, jossa on paljon herkkuja tarjolla, mutta sinulla ei ole rahaa (=kirjahyllyssä tilaa) kuin vain yhdelle tai kahdelle herkulle. Mitä hauskaa siinä on? Haluaisin ahmehtia!

eTammi
Poikkeus vahvistaa säännön. Ainoa viittaus sähköisiin kirjoihin, jonka itse löysin messuilta oli Tammen messualueen laidalla.

Vinkkini Kirjamessujen sähköistämiseksi:

  1. Kirjoja pitäisi jatkossakin pystyä selailemaan messualueella (paperilla tai digitaalisesti) sekä tapaamaan kirjailijoita livenä ja kuulemaan heidän ajatuksiaan.
  2. Jos kirjan voi ostaa digitaalisena, tulee se kertoa näkyvästi ja varustettuna esimerkiksi mojovalla messualennuksella, mikäli ostaa kirjan heti!
  3. Jos taas jotain kirjaa on saatavilla vain paperilla, kannattaa kertoa selkeästi, että digitaalista versiota ei ole, jolloin asiakkaan kannalta edullisin vaihtoehto on todennäköisesti ostaa kirja messuhintaan tässä ja nyt!
  4. Sähköisen kirjan osto messuilla tapahtuisi esimerkiksi siten, että kun kirjan maksaa kassalla niin kuitissa lukee tunnistekoodi, jota vasten kirjan voi kotona ladata itselleen. Vaihtoehtoisesti ostaminen voisi tapahtua vaikkapa älypuhelimeen asennetulla sovelluksella, jolla skannataan kiinnostavan kirjan takakannesta ISBN-numero ja maksu tapahtuu kännykän kautta. Tai jos kännykkää ei ole, niin ilmoittamalla sähköpostiosoitteensa kassalla saisi kirjan sähköpostitse omalle lukulaitteelleen. Vaihtoehtoisesti kaikille messukävijöille voisi jakaa henkilökohtaisen RFID-tunnistekortin, jolle kirjat voi kerätä messupisteissä ja maksu tapahtuisi poislähtiessä (sama idea kuin kylpylöissä ja risteilylaivoilla juomien ja ruoan maksamiseen).

Jo tästä idealistasta huomaa, että epäilemättä yksi syy Kirjamessujen vähäiseen sähkökirjatarjontaan on se, että tekniikka on vielä vähän keskeneräinen ja toteutusvaihtoehtoja on monia. Mutta luulisi, että kirjakauppiaat ja kustantajat keksivät tähän ratkaisun, jotta saisivat messumyynnin maksimoitua!

PS. Ostin lopulta kuitenkin muutamia paperimuotoisia kirjoja kun keksin, että valitsemalla kirjat oikein voin ensin lukea ne itse ja sen jälkeen antaa joululahjoina eteenpäin. :)