Globaalin kylän lapset

1960-luvun kulttisarja The Prisonerin tapahtumat sijoittuvat suljettuun kylään, jossa ihmiset kokevat elävänsä onnellisena siitä huolimatta, että heidät on numeroitu ja heitä tarkkaillaan. Vain yksi heistä, numero 6, ei suostu tähän vaan haluaa olla individuaali – vapaa ihminen, ilman numeroa, ilman kylän rajoja.

Prisonerissa tieto kasaantui johtajille (numerot 1 ja 2) kun taas todellisen maailman kylässä tieto hajaantuu asukkaiden kesken. Kylässä kyllä tiedetään kuka kukin on. Jos teet jotain poikkeuksellista – hyvässä tai pahassa – naapurin rouva, koulun vahtimestari tai lihakauppias kyllä huomaa ja puuttuu peliin. Suurkaupungissa olet puolestaan anonyymimpi ja voit usein olla enemmän oma itsesi. Ihmisiä on liikaa, jotta heitä voisi kasvattaa yhteisiin normeihin. Kaupungissa löytyy ehkä myös herkemmin muita samanhenkisiä – myös oudoille linnuille.

Sanotaan, että lapsen kasvattamiseen tarvitaan koko kylä. Millaisia ihmisiä kylä tuottaa? Millaisia suurkaupunki? Kumpi on parempi?

Digitalisoituminen helpottaa elämää. Samalla se tarkoittaa sitä, että sisimmät ajatuksemme, sosiaalinen kanssakäyntimme, liikkumisemme, ostoksemme, terveydentilamme ja kiinnostuksen kohteemme tallentuvat puheluiden, sähköpostien, paikkatiedon, transaktioiden ja muissa muodoissa isoille kovalevyille eri puolelle planeettaamme.

Mitä enemmän tietoa meistä tallentuu, sitä lähempänä olemme globaalia kylää, jossa kuka tahansa tai ainakin joku tietää meistä hyvin paljon. Vain ääneen lausumattomamme ajatuksemme ovat vielä yksityisiä – toistaiseksi.

Millaiseksi ihminen muuttuu kun hänet tallennetaan täysin? Millaisia ovat globaalin kylän lapset?

Kylä. Lähde: Wikipedia.
Kylä tarkkailee sinua. Lähde: Wikipedia.

Vapaus kylän keskellä

Mitä sitten pitäisi tehdä, jos haluaisi saavuttaa “suurkaupungin” anonymiteetin digitaalisen tiedon ja tarkkailun keskellä?

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että alkuun pitäisi päästä eroon tai vaihtaa kaikki sellaiset tunnisteet, joilla sinut on tallennettu tietokantoihin: nimi, puhelinnumero, osoite, henkilötunnus, pankkitilien ja luottokorttien numerot, työpaikan henkilönumerosi, käyttäjätunnuksesi, sähköiset kulkukorttisi jne. Lisäksi olisi hyvä vaihtaa kaikki fyysiset piirteet ja tunnisteet, DNA, sormenjäljet, iirikset, käsiala, kävelytyyli, puhetyyli, ulkonäkö…

Jotta et heti paljastuisi, niin luonnollisesti kanssakäyntiä kenenkään nykyisten perheenjäsenten, ystävien ja tuttavien kanssa pitäisi täydellisesti välttää, koska heitä tarkkaillaan jo. Älä myöskään sano tai kirjoita mitään. Hengittäminenkin on vähän siinä ja siinä.

Päänsisäiset ajatukset ovat sallittuja. Toistaiseksi.

PS. Ehkäpä tästä voisi muotoilla Prisonerin jalanjälkiä seuraavan yhteiskunnallisen kokeen ja reality-tv-sarjan, jossa joukko vapaaehtoisia yrittäisivät saavuttaa anonyymiyden suorittamalla täydellisen katoamisen digitaalisen kyläyhteisön piiristä vuodeksi siten, että he kuitenkin pystyvät elämään päivittäistä elämäänsä fyysisesti keskuudessamme. Eristäytymistä tundralle ei hyväksytä.