Onko minusta renessanssineroksi?

Allekirjoitin tänään työsopimuksen Yleisradion kanssa. Maanantaista eteenpäin työskentelen konseptisuunnittelijana Ylen internet-palveluiden parissa, kehittäen esimerkiksi Yle Areenaa ja Elävää arkistoa.

En ollut varsinaisesti vielä hakemassa töitä. Huomasin kuitenkin reilu kuukausi sitten työpaikkailmoituksen ao paikasta ja koska siinä oli sen verran kiinnostavia avainsanoja, niin en malttanut olla pistämättä hakemusta sisään. Viikko sitten soi puhelin, että minut on valittu tehtävään!

Kuvassa yksi tuleva työnsarka.

Miksi Yle?

Kun mietin haenko tehtävään niin pohdiskelin seuraavaa:

  1. Television tulevaisuus on netissä (ja olen aina ollut kiinnostunut televisiosta ja mediasta). Yle Areena on Suomen vahvimmin resurssoitu mahdollisuus päästä sohimaan tuota kehitystä eteenpäin. Television katseleminen netin kautta on yhä useamman suomalaisen arkipäivää kun taas perinteinen broadcast-telkkari menettää hiljalleen merkitystään. Myös nettitelevision markkinatilanne on erittäin kiinnostavassa vaiheessa kun esimerkiksi Netflixit ja HBO:t rantautuvat Suomeen.
  2. Tehtävänkuvani Ylellä kytkeytyy myös vanhoihin synteihini eli semanttiseen webiin,  suosittelujärjestelmiin ja ehkä hieman avoimeen tietoonkin. Ylellä on isot määrät tietojärjestelmiä, joissa televisio, radio ja muu sisältö majailee. Järjestelmät ovat kehittyneet vuosien ja vuosikymmenien saatossa, joten kun ulospäin näkyviä palveluita halutaan kehittää on tarpeen samalla käyttää lekaa ja muita hienovaraisia instrumentteja järjestelmien hienosäätöön, jotta ne saadaan pelaamaan internet-aikakauden kanssa yhteen. Semanttinen web saattaa tarjota tähän tiettyjä keinoja ratkoa ongelmia. Ehkäpä Ylellä voisi hyödyntää linkitetyn tiedon tekniikoita siten kuin esimerkiksi BBC on jo tehnyt (lue tämä ja tämä).
  3. Ylessä taide ja teknologia kohtaavat ja se on pullollaan luovia ihmisiä eri osaamisprofiileilla. Olen aina ollut kiinnostunut niin mediasta sisällön kuin teknologian näkökulmasta. Ylellä on myös kivoja ihmisiä, joista monet jo tunnenkin vuosien varrelta. Olen aina pitänyt talon meiningistä – olin siellä joskus aikoinaan muutaman vuoden töissä ennen tutkimushommia. Lisäksi symppaan Ylen julkisen palvelun tehtävää, jolla on mielestäni tärkeä rooli suomalaisessa mediakentässä ja esimerkiksi kulttuurin edistämisessä.

Osaamisen Yleistys

En ole aiemmin toiminut konseptisuunnittelijana. Siispä hain eilen Googlella mitä titteli tarkoittaa ja löysin selvityksen, jossa konseptisuunnnittelijoita luonnehdittiin mm. “kokonaisuuden hahmottajiksi”, “metatason osaajiksi” ja “renessanssineroiksi”!

Myönnän, että tässä vaiheessa hieman jännittää se, että miten tulee sujumaan. En epäile, ettenkö keksisi paljon ideoita siitä, miten Ylen palveluita voitaisiin kehittää eteenpäin ja miten esimerkiksi tietojärjestelmistä saataisiin nykyistä enemmän irti. Samalla kuitenkin kyse on kohtuullisen isosta muutoksesta kun noin kymmenen vuoden akateemisen työn jälkeen siirtyy “oikeisiin” töihin. Lisäksi uutta opeteltavaa on varmasti – ja toisaalta aiempaa osaamista joutuu/pääsee soveltamaan, jotta se taipuu Ylen tarpeisiin.

Onneksi kuitenkin tulevilla työkavereillani tuntuu olevan varsin monipuolista osaamista, joten uskon, että täydennämme toisiamme ja tuloksia alkaa syntymään rivakkaa tahtia – yhteisvoimin.

Maanantaina alkaa. Odotan innolla tulevaa!